Hoeveel kost een website?

In deze blogpost:

“Hoeveel kost een website”, is een veelgestelde vraag van zelfstandigen en ondernemers. Blijkbaar is het lastig om in te schatten hoeveel een website nu echt kost. De prijs van een website hangt namelijk af van hoe je ernaar kijkt. Een website kan 500 euro kosten of 15000 euro kosten. Hier spreken we dan alleen van de eenmalige kosten. Een website brengt ook altijd jaarlijkse kosten met zicht mee. Wij overlopen in deze blog de verschillende soorten website prijzen.

“Een prijs van een website hangt van veel factoren af. Als webdesign bedrijf hebben we talloze websites gemaakt en kunnen we met zekerheid zeggen dat er geen universeel antwoord is op de vraag “hoeveel kost een website?”.”

hoeveel kost een website? - Webdesign bedrijf

Stel eerst deze vragen voor je gaat nadenken over de prijs en de soort website.

Wat is je budget?
Is je budget kleiner dan 500 euro? Dan moet je je website zelf gaan maken. Een webdesign bedrijf accepteert deze projecten niet. Wij accepteren bijvoorbeeld enkel projecten boven de 1000 euro.

Heb je veel tijd dat je kan besteden aan de website?
Heb je tijd om zelf een ontwerp te maken dat past bij je brand en logo? Heb je tijd om zelf te leren hoe je een website kan ontwikkelen doormiddel van WIX of Squarespace? Heb je zelf de tijd om je website teksten te schrijven, die goed scoren in Google (SEO)? Heb je zelf de tijd om je website te onderhouden? Als je op al deze vragen ja antwoord, kan je zelf een goedkope website ontwikkelen via WIX of Squarespace.

Hoe ga je je website promoten?
Heb je een strategisch marketing plan uitgewerkt dat ervoor gaat zorgen dat je website zichtbaar is voor je doelgroep zodat je leads kan binnenkrijgen en zo meer klanten kunt krijgen? Dit is één van de moeilijkste zaken die webdesign bedrijven zoals ons voor jou kunnen doen.

Welke functies heeft je website nodig?
Heeft je website speciale functies nodig zoals een reserveringssysteem of een inlogsysteem? Wil je online producten verkopen? Dan moet je jouw website laten maken door een professioneel webdesign bedrijf.

Wix en Sqaurespace – maak je website zelf (maximum 120 – 240 euro per jaar)

Heb je genoeg tijd op je handen en ken je iets van design? Dan kan je misschien zelf je website maken met behulp van de gebruiksvriendelijke website ontwikkelingsplatformen zoals WIX of Squarespace.

WIX prijs:

Wil je een website met een paar pagina’s, dan kost wix je 120 euro per jaar met een aantal beperkingen.
Wil je een webshop via Wix, dan kost het laagste pakket je 240 euro per jaar met een aantal beperkingen.
Bekijk hier de prijzen van Wix.

Squarespace prijs:

Wil je een website met een paar pagina’s, dan kost Squarespace je 132 euro per jaar met een aantal beperkingen.
Wil je een webshop via Squarespace, dan kost het goedkoopste pakket je 204 euro per jaar met een aantal beperkingen.
Bekijk hier de prijzen van Squarespace.

“Je moet er rekening mee houden dat je al je uren die je er zelf in steekt, ook kostbaar zijn. Hoe waardevol is jouw tijd? 5 euro? 50 euro? Een website via Wix of Sqaurespace maken klinkt verleidelijk, maar het kan je veel koppijn bezorgen”

Webdesign bedrijf – Laat een website voor je maken (1000 – 5000 eenmalig en 500 per jaar)

Als je geen tijd hebt om zelf een webdesign te ontwerpen, hosting op te stellen en de website zelf te ontwikkelen, dan kan je jouw website laten maken door een professioneel webdesign bedrijf. Ook hier hangt de kost van je website af van verschillende factoren. Dit is de reden dat wij als webdesign bedrijf niet één prijs kunnen geven voor elke website. De kosten van een bedrijfswebsite hangen af van:

 • De grootte
  De prijs kan variëren naar gelang de hoeveelheid pagina’s je op jouw website wil. Een website met 20 pagina’s is duurder dan een website met 5 pagina’s.
 • Jaarlijkse kosten
  Er komen altijd jaarlijkse kosten bij kijken zoals onder andere de hosting, de domeinregistratie, de beveiliging en het onderhoud.
 • Uniek design
  Wij ontwikkelen altijd op maat gemaakte website die met je brand en logo passen
 • Gecompliceerde systemen
  Sommige functies zijn zeer ingewikkeld en vergen veel tijd om te ontwikkelen. Deze kunnen de prijs van het gehele project dan laten stijgen.
 • De tijd dat je zelf investeert
  Als je zelf je teksten schrijft voor je website en ons afbeeldingen levert, dan zal de prijs van je website natuurlijk veel lager liggen. Wij helpen je wel altijd met het schrijven van de teksten als je ervoor kiest om het zelf te doen.

Deze factoren bepalen het bedrag dat je te zien krijgt op een eerste webdesign offerte. Bekijk hieronder onze pakketten zodat je een beeld kan krijgen van hoeveel een website laten maken nu echt kost. Omdat wij een relatief nieuw webdesign bedrijf zijn, zijn onze tarieven betaalbaar. Onze slogan is dan ook “professionele en betaalbare website laten maken”. Onze websites hebben dezelfde en soms zelfs hogere kwaliteit dan onze concurrenten, maar voor een veel lagere prijs. De tarieven hieronder zijn dus tarieven van het laagste niveau. Sommige webdesign bedrijven vragen het dubbele per pakket.

Hoeveel kost een website bij Cosmic Web Development?

Hoeveel kost een website op lange termijn?


Als ondernemer is je doel om meer klanten binnen te halen en zo te groeien. Een website online zetten en verwachten dat er automatisch leads binnenkomen is niet slim. Bekijk je website even als een flyer dat je buiten op een grote muur ophangt in een drukke straat. De muur hangt vol met duizenden flyers van andere soortgelijke bedrijven, sommige flyers zijn 10x zo groot als jouw flyer. Verwacht je dat als je jouw flyer ophangt tussen duizenden andere flyers, klanten automatisch naar jouw flyer gaan kijken? Nee! Dat is ook zo als je een website online zet. Als je succesvol wil worden, moet je investeren in je website op lange termijn. Kosten worden gemaakt, wanneer je investeert in:

 • Scoren in Google (Zoekmachine optimalisatie of SEO)
  Je website wordt dus niet zomaar zichtbaar in Google. Wil je dat potentiële klanten je website bezoeken? Dan moet je gaan investeren in SEO. Denk bijvoorbeeld aan link building, keyword research en content creatie.
 • Content creatie
  Hoe meer content op je website, hoe meer potentiële klanten je zal krijgen. Content creatie is de belangrijkste pijler als we bezoekers willen verhogen en meer klanten willen. Denk aan blogs en landingpagina’s.
 • Website promotie
  Naast SEO kan website promotie via Advertenties, social media marketing en e-mail marketing de bekendheid van je website en dus je bedrijf verhogen. Dit betekent op zijn beurt dan meer bezoekers en dus meer klanten.

Rekenvoorbeeld: “Hoeveel kost een website”

Hier geven we een voorbeeld van een webdesign offerte voor een WordPress website met ongeveer 15 tot 20 pagina’s. De website in het voorbeeld heeft een contact formulier en is mobiel responsief en er zijn geen gecompliceerde systemen. De kosten voor de webteksten zijn niet van toepassing. De bedragen zijn gebaseerd op het gemiddelde van diverse opdrachten die wij in het verleden hebben uitgevoerd.

Eenmalige kosten voor de website
Webdesign op maat€500,00
Website bouwen€1000,00
Zoekwoordonderzoek (Start SEO setup)€400,00
Beveiliging opzetten€100,00
Doorlopende kosten per jaar
Webhosting€180,00
Domeinnaam€10,00
SSL-certificaat€15,00
Minimale tijdsinspanning per maand
Onderhoud€500,00
SEO – Website optimalisatie, monitoren en teksten bijwerken€1000,00
SEO – Content creatie€400,00

Dit is de opstelling van gemiddelde webdesign offerte zonder website promotie. De kosten van jouw webdesign offerte kunnen altijd lager of hoger liggen naargelang de opties die je wenst. Denk er ook aan dat deze bedragen enkel van toepassing zijn op een gewone website. Als we gaan kijken naar een webshop, dan vallen de prijzen iets hoger. De genoemde bedragen en cijfers zijn een indicatie en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Conclusie

Professionele websites zijn niet goedkoop. Als je professioneel wil overkomen en een rendabele investering op lange termijn wil doen, dan zou je beter een website laten maken door een webdesign bedrijf. Als je een zeer klein budget hebt, je hebt veel tijd en je wilt snel een kleine website online zetten, kan je beter zelf een website maken via Wix of Squarespace.

Bij Cosmic Web Development weten wij wat een website écht kost en vertellen wij de klant eerlijk wat hij van zijn website kan verwachten. Een goede website is niet in één dag gebouwd en vraagt om meer dan een startbedrag. De tijdsinvestering én commitment zijn de daadwerkelijke kosten. Bekijk hier onze tarieven of bereken de prijs van je website via onze simulatie! Je kan ook altijd een gratis en vrijblijvende webdesign offerte aanvragen.

FAQ website laten maken

Hoeveel kost een website?

Als je zelf een website gaat maken, dan kan het je tussen de € 120 en € 240 euro per jaar kosten. Jouw tijd is ook geld waard, dus deze moet je zeker niet vergeten als je jouw website zelf gaat maken. Wil je jouw website laten maken, dan kan het je tussen de € 1000 en € 5000 euro kosten. Vergeet dan ook niet de jaarlijkse kosten van ongeveer € 500 euro. Laat je website maken indien je geen tijd hebt en je een goede investering wil doen voor je bedrijf.

Hoeveel kost een eigen website maken?

Als je zelf een website gaat maken, dan kan het je tussen de € 120 en € 240 euro per jaar kosten. Jouw tijd is ook geld waard, dus deze moet je zeker niet vergeten als je jouw website zelf gaat maken. Je kan je website maken via gebruiksvriendelijke platformen zoals Wix of Sqaurespace.

Hoeveel kost een website laten maken?

Wil je jouw website laten maken, dan kan het je tussen de € 1000 en € 5000 euro kosten. Vergeet dan ook niet de jaarlijkse kosten van ongeveer € 500 euro. Laat je website maken indien je geen tijd hebt en je een goede investering wil doen voor je bedrijf.

Hoe duur is een webdesigner?

Een webdesigner kan tussen de € 100 en € 150 liggen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ervaring van de webdesigner.

Hoeveel kost een website gemiddeld per jaar?

In de jaarlijkse kost van een website zit vaak de hosting, domeinnaam, onderhoud en beveiliging bij. Deze kost komt ongeveer uit op een € 500 per jaar. Wil je betalen voor SEO (scoren in Google), dan betaal je al een pak meer. Afhankelijk van het SEO pakket kunnen je jaarlijkse kosten variëren tussen de € 1500 tot € 2500 per jaar.